• naše weby..
  • ..
  • .

Dobrá praxe Národní síť Zdravých měst

Liberec: Jídelny ve školách a školkách vaří zdravěji - náhražky jsou zakázané

Žádné polotovary ani náhražky, žádná éčka ani konzervanty. Naopak více čerstvých potravin, ovoce, zeleniny a bylinek. To jsou pravidla, podle kterých se musejí nově řídit liberecké školní jídelny. Město chce zamezit tomu, aby malé děti jedly nezdravě, byly alergické, tloustly a měly málo energie.

„Libeček tu voní, tady mám připravenou zeleninu, tady mám maso, to budu teprve porcovat a udělám šťávu,“ říká Miloslava Kubínová, která vaří oběd v liberecké mateřské škole Čtyřlístek. „Pažitku jsem si přinesla ze zahrádky, když není, objednám ji v zelenině.“

Polévka byla písmenková - u dětí jedna z nejoblíbenějších. Vývar byl z čerstvé zeleniny, potravinové náhražky ve Čtyřlístku nepoužívají. „Nic takového nemáme,“ potvrzuje Kubínová.
[...]

Související témata ...

Stravování

Nejčtenější dobrá praxe