Liberec: Jídelny ve školách a školkách vaří zdravěji - náhražky jsou zakázané
Žádné polotovary ani náhražky, žádná éčka ani konzervanty. Naopak více čerstvých potravin, ovoce, zeleniny a bylinek. To jsou pravidla, podle kterých se musejí nově řídit liberecké školní jídelny. Město chce zamezit tomu, aby malé děti jedly nezdravě, byly alergické, tloustly a měly málo energie.
„Libeček tu voní, tady mám připravenou zeleninu, tady mám maso, to budu teprve porcovat a udělám šťávu,“ říká Miloslava Kubínová, která vaří oběd v liberecké mateřské škole Čtyřlístek. „Pažitku jsem si přinesla ze zahrádky, když není, objednám ji v zelenině.“
Polévka byla písmenková - u dětí jedna z nejoblíbenějších. Vývar byl z čerstvé zeleniny, potravinové náhražky ve Čtyřlístku nepoužívají. „Nic takového nemáme,“ potvrzuje Kubínová.
[...]
Zhlédnuto měsíčně 1
i
Příklady dobré praxe nemají charakter zpravodajství o aktuálním dění. Jedná se o aktivity, které mohou být staršího data, ale přesto jsou inspirativní. Jejich zveřejnění v Galerii udržitelného rozvoje, na stránce Dobrá praxe nebo v Inspiromatu NSZM nemá souvislost s datem jejich realizace. Texty článků jsou ponechány v původním čase a situaci.
Použité fotografie a obrázky jsou poskytnuty jednotlivými municipalitami, případně se jedná o ilustrační foto z oficiálně přístupných zdrojů.