Havlíčkův Brod: Seminář pro školní jídelny o netradičním využití brambor
Na padesát vedoucích jídelen, kuchařů a kuchařek z mateřských, základních i středních škol z Havlíčkobrodska se sjelo do jídelny Obchodní akademie a Hotelové školy Kyjovská v Havlíčkově Brodě, aby získali nové informace a vyměnili si zkušenosti na semináři nazvaném Brambory zdravá potravina - netradiční užití brambor v kuchyni. „Chceme propagovat brambory jakou zdravou potravinu, která má své nezastupitelné místo nejen v domácnostech, ale i ve školních jídelnách,“ uvedla Jana Exnarová z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod (VÚB). Nejzajímavější částí byla ochutnávka pěti pokrmů z brambor, které uvařili žáci Obchodní akademie a Hotelové školy přímo ve školní kuchyni.
První část setkání se nesla ve znamení přednášek. Vystoupila Dagmar Adámková z Celostátní sítě pro venkov, která přiblížila aktivity sítě zaměřené nejen na brambory. Slova se chopil i Milan Čížek z VÚB, který osvětlil význam brambor ve výživě, Jana Exnarová přidala tipy, jak brambory uvařit, jak je skladovat, jak pracovat s přemrzlými brambory a přidala ještě zajímavosti o bramborech ze světa, a Marie Rasochová z Medipo Agras H B představila novinky v sortimentu konzumních odrůd brambor.
Seminář o netradičním využití brambor připravila Celostátní síť pro venkov ve spolupráci s Krajem Vysočina a VÚB Havlíčkův Brod. Jde o pilotní projekt, který prozatím nemá v žádném jiném kraji obdoby. „Nápad vnikl v reakci na podnět zemědělců z Vysočiny, kteří požadovali větší propagaci pěstování brambor v našem kraji. Chtěli bychom, aby tato zemědělská plodina byla významná nejen pro zemědělce, ale také pro spotřebitele,“ uvedla vedoucí Odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Kraje Vysočina Eva Horná s tím, že brambory jsou se svojí nutriční hodnotou důležité také pro stravování dětí ve školních jídelnách, kde se dají připravit na mnoho zdravých způsobů.
[...]
Zhlédnuto měsíčně 2
i
Příklady dobré praxe nemají charakter zpravodajství o aktuálním dění. Jedná se o aktivity, které mohou být staršího data, ale přesto jsou inspirativní. Jejich zveřejnění v Galerii udržitelného rozvoje, na stránce Dobrá praxe nebo v Inspiromatu NSZM nemá souvislost s datem jejich realizace. Texty článků jsou ponechány v původním čase a situaci.
Použité fotografie a obrázky jsou poskytnuty jednotlivými municipalitami, případně se jedná o ilustrační foto z oficiálně přístupných zdrojů.