Havlíčkův Brod: Kampaň "Není sůl nad zlato"  
  
  
  
Základní informace
| Název obce/města/regionu: | Havlíčkův Brod | 
|---|---|
| Příjmení, jméno: | Kudrnová Marie | 
| Organizace: | Město Havlíčkův Brod | 
| E-mail: | |
| Telefon: | 603294788 | 
| Téma: | 
      
      Stravování Vzdělávání a osvěta ke zdraví (programy, akce a kampaně)  | 
  
Popis a výstupy | 
       |
| Co bylo cílem? Co byly hlavní výstupy? Jaký byl průběh / kroky realizace? | Dobrá praxe je zaměřena na oblast zdraví. Hlavním cílem projektu bylo snížení obsahu soli ve školních jídelnách v MŠ a ZŠ v Havlíčkově Brodě. Krajská hygienická stanice kraje Vysočina provedla v rámci své kontrolní činnosti měření obsahu soli v polévkách ve školní jídelně ZŠ Štáflova a v jídelně MŠ Korálky. Nepříznivé výsledky byly konzultovány s vedením a personálem školních jídelen, proběhla edukace personálu, do všech jídelen byly nakoupeny pomůcky k měření obsahu soli (salimetry a vážící lžíce). Personál používá solný roztok ke kalibrování chuti. Vyškolený personál nyní používá nové postupy dochucování - spíše bylinky, kořenová zelenina čerstvá i sušená, bylinkové natě, kořenící sáčky, česneková pasta s nižším obsahem soli, medvědí česnek nebo hotové vývary s nízkým obsahem soli. Zároveň odpadlo solení tzv. od oka, nevážení instantních dochucujících směsí, koření a soli. Při následné kontrole obsahu soli v polévkách ve školních jídelnách KHS kraje Vysočina zjistila výrazné zlepšení: slanost polévky ve školní jídelně při ZŠ klesla na 24% DDD a v síti jídelen MŠ Korálky dokonce na 7,5 % DDD. Po zavedení nových postupů při dosolování pokrmů nebyly zaznamenány žádné stížnosti na nedostatetečnou slanost pokrmů a dokonce ani strávníků neubylo, i když zmizely ze stolů pro dospělé slánky.  | 
        
|---|---|
| Navazuje Váše aktivita/projekt na nějaký politicko-strategický dokument? | |
| Začátek aktivity: | 01.01.2023 | 
| Příloha | Metodika Státního zdravotního ústavu  PDF (101 kB)  | 
         
Rozpočet | 
       |
| Jaké byly finanční náklady na realizaci aktivity? | [tis. Kč] 10 | 
| Jak byla aktivita financována? | Financováno z rozpočtu příspěvkových organizací města Havlíčkův Brod - MŠ Korálky a ZŠ Štáflova Havlíčkův Brod | 
 Doporučení a inspirace | 
       |
| Jaká doporučení/rady lze z realizace Vašich aktivit vyvodit a poskytnout ostatním obcím/městům s podobným záměrem? | Doporučujeme spojit se s místně příslušnou KHS, navázat spolupráci při edukaci personálu ve školních jídelnách. Zaměřit se na snížení obsahu soli v pokrmech, se žáky téma probírat i v rámci vyučování a tím je vést ke zlepšení přístupu a k osobní zodpovědnosti v péči o své zdraví. Informovat o negativních dopadech přesolování na lidské zdraví. Jsme vzorem pro naše děti a vnoučata, co je naučíme, nesou si dál. | 
         
| Jaké byly silné stránky Vaší aktivity/projektu při jeho realizaci? | Péče o zdraví, vedení žáků ke zdravějšímu způsobu života, posílení úzké spolupráce s KHS kraje Vysočina. | 
        
| Jaké byly slabé stránky Vaší aktivity/projektu při jeho realizaci? | Neochota personálu učit se novým postupům, nedostatečné finance na nákup měřících přístrojů, potenciální stížnosti strávníků na  nedosolená jídla. | 
        
Monitorování a evaluace | 
       |
| Byl nějakým způsobem měřen a vyhodnocen dopad realizované aktivity/projektu? | Zlepšení v užívání soli ve školních jídelnách bylo zjištěno při kontrolní činnosti Krajskou hygienickou stanicí kraje Vysočina. Pozitivní hodnocení zavedené změny proběhlo i ze strany strávníků - nejsou stížnosti na chutnost pokrmů, strávníků neubylo. | 
        
| Plánujete aktivitu/projekt dále rozvíjet/udržovat? | Nově nastavené postupy při měření soli plánujeme předávat do dalších jídelen příspěvkových organizací města Havlíčkův Brod. | 
        
Média, propagace | 
       |
| Jakým způsobem probíhala komunikace s médii a jaké byly mediální výstupy? | Veřejnost byla informována o aktivitě zveřejněním článku na FB města Havlíčkův Brod.  | 
         
Další poznámky | 
        |
| Další poznámky | Vyhledávání a preference slané chuti nejsou člověku vrozené, vyvíjí se teprve chybnými stravovacími návyky. Když si na slanost zvykneme, méně slané jídlo nám vlastně pak už nechutná. Je třeba pracovat jak s personálem jídelen, tak informovat v rámci osvětových akcí i širokou veřejnost města o škodlivosti nadměrného solení. Je vhodné seznamovat veřejnost s možnými alternativami soli (bylinky, koření, změna technologických postupů při připravě pokrmů - restování apod.). | 
        
Aktéři | 
       |
| Název: | Město Havlíčkův Brod | 
| IČO nebo jiný registrační údaj: | 00267449 | 
| Adresa: | Havlíčkovo náměstí 57, 58001 Havlíčkův Brod | 
| Web: | https://www.muhb.cz | 
Další aktéři | 
         |
| Název: | MŠ Korálky Havlíčkův Brod | 
| IČO nebo jiný registrační údaj: | 75015196 | 
| Adresa: | Příčná 191, 580 01 Havlíčkův Brod | 
| Web: | https://www.mskoralky.cz | 
Název:  | ZŠ Havlíčkův Brod, Štáflova  | 
| IČO nebo jiný registrační údaj: | 70911011 | 
| Adresa: | Štáflova 20004, 580 02 Havlíčkův Brod | 
| Web: | https://www.zsstaflova.cz | 
