Prachatice: Zdravé stravování zdravotně postižených a seniorů
Zdravé město Prachatice si vzalo za cíl ukázat seniorům a zdravotně postiženým, jak se správně a vyváženě stravovat. V roce 2009 tak v rámci Dnů zdraví uspořádalo společně s Územní organizací Svazu diabetiků poutavou přednášku, během níž měli účastníci možnost celou plejádu zdravých pokrmů i ochutnat. Ačkoliv se beseda týkala zdravého stravování obecně, neopomněl mistr kuchař zmínit i specifika stravovacího režimu pro osoby se srdečními vadami, vysokým tlakem, cholesterolem či cukrovkou.
Na úspěchy přednášky město reaguje v roce 2010 například zapojením tématu zdravého stravování do programu Týdne mobility či spoluprací s Městskou knihovnou, která na dané téma připravuje krátký přednáškový cyklus.
Základní informace
Název obce/města/regionu: | Prachatice |
---|---|
Kontakt: | Koordinátorka ZM |
Příjmení, jméno: | MVDr. Peřinková, Marie |
Organizace: | Město Prachatice |
E-mail: | marie.perinkova@mupt.cz |
Telefon: | 388 607 218, 723 471 710 |
Téma: | Stravování |
Popis a výstupy |
|
Čeho se podařilo v rámci Vašich aktivit/projektů dosáhnout? | Formou besedy a možnosti ochutnání uvařených jídel získali zdravotně postižení a senioři informace o tom, jakým způsobem lze změnit jídelníček, aby lépe vyhovoval jejich zdravotnímu stavu. Akce se uskutečnila ve Společenském sále Národního domu v Prachaticích. Pozvání Územní organizace Svazu diabetiků ČR do Prachatic přijal šéfkuchař z Konstantinových Lázní Josef Jaroš. Přednáška byla zaměřena na dietní stravování obecně, pan Jaroš však vyzdvihl i některá specifika stravování diabetiků, osob postižených srdečními onemocněními či osob s vysokým tlakem nebo cholesterolem. Návštěvníci měli po přednášce možnost ověřit si právě získané informace v praxi a ochutnat z bohatě prostřeného stolu, který nabízel saláty, masové pokrmy, pokrmy z ryb, ale i sladké moučníky. Zároveň si mohli za symbolickou cenu zakoupit i praktickou brožurku s názvem Racionální strava - recepty. V přibližování zdravé stravy svým obyvatelům Zdravé město Prachatice pokračuje i dalšími aktivitami. Například prachatická Zdravá kuchyně Petra Stupky připravuje pro účastníky Evropského týdne mobility v Prachaticích od 16. do 21. 9. 2010 jídla vařená podle zásad zdravé výživy. Petr Stupka pravidelně připravuje pro strávníky především zajímavá a netradiční jídla z ryb. Zdraví, alternativní medicína a zdravé stravování bude i tématem podzimních aktivit dalšího partnera Zdravého města Prachtice - Městské knihovny, která na toto téma uspořádá tři besedy a přednášky. |
---|---|
Vznikly konkrétní dokumenty (publikace, videozáznamy, metodiky.. )? | ANO Byla pořízena fotodokumentace |
Začátek aktivity: | 07.10.2009 |
Konec aktivity: | 07.10.2009 |
Příloha | Foto - nabídka zdravého občerstvení JPG (1,84 MB) Foto - přednáška o zdravém stravování JPG (62 kB) Foto - šéfkuchař Konstantinových lázní Josef Jaroš JPG (3,04 MB) Foto - zdavé občerstvení JPG (4,44 MB) |
Rozpočet |
|
Jaké byly finanční náklady na realizaci aktivity? | [tis. Kč] 8 |
Jak byla aktivita financována? | Vícezdrojové financování. Podílelo se město Prachatice, pořádající Územní organizace Svazu diabetiků, symbolické vstupné platili i návštěvníci akce. |
Detailní rozpis: | Uvedené finance odpovídají nákladům na suroviny a dopravu lektora. Vzhledem k dlouhodobé spolupráci si v případě Prachatic lektor nic neúčtoval, je však třeba počítat s dalšími možnými výdaji na lektorné a pronájem sálu. |
Doporučení a inspirace |
|
Jaká doporučení/rady lze z realizace Vašich aktivit vyvodit a poskytnout ostatním obcím/městům s podobným záměrem? | Podle probíhající diskuze je o toto téma mezi cílovou skupinou velký zájem. Zájem je rovněž o informace o vhodném způsobu stravování např. pro kardiaky, osoby s jaterním či ledvinovým onemocněním nebo cukrovkáře. Klasické téma zdravé výživy se tak dá mnohem více specifikovat a zaměřit na skupinu osob s konkrétním onemocněním. Výhodou je vždy poskytnout zúčastněným několik receptů, kterými by se mohli inspirovat. |
Rizika, překážky a pozitivní okamžiky v procesu realizace |
|
Setkali jste se při realizaci aktivit/projektu s událostí, která je/ho zásadně ovlivnila? | Při pořádání přednášky se město nesetkalo s neočekávanými překážkami, které by akci zásadně ovlivnily. Jako výhoda se ukázal zejména výběr vhodného lektora - akce se zúčastnil přímo odborník na slovo vzatý - šéfkuchař z Konstantinových lázní, s nímž měla část osazenstva sálu předchozí dobré zkušenosti. I díky němu se tedy akce těšila velkému zájmu veřejnosti. |
Média, propagace |
|
Jakým způsobem probíhala komunikace s médii a jaké byly mediální výstupy? | O akci informovala především regionální média. |
Příloha: | Internetové noviny Prachaticka (56 kB) Tisková zpráva PDF (28 kB) |
Aktéři |
|
Název: | Územní organizace Svazu diabetiků v Prachaticích |
IČO nebo jiný registrační údaj: | 69103003 |
Adresa: | Zvolenská 510, 383 01 Prachatice |
Další aktéři |
|
Název: | Centrum zdravotně postižených a seniorů Prachatice |
IČO nebo jiný registrační údaj: | 26594463 |
Adresa: | SNP 559, 383 01 Prachatice |
Web: | http://www.czpjk.cz/?menu=prachatice |