Havlíčkův Brod: Kampaň "Není sůl nad zlato" 
Město Havlíčkův Brod ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí Kraje Vysočina dlouhodobě sleduje obsah soli v pokrmech nabízených v rámci hromadného stravování dětí i dospělých. Cílem je vést populaci ke snižování příjmu dávek soli/sodíku a zároveň podpořit výchovu dětí a mladistvých ke správným stravovacím návykům.
Basic information
Name of the city/town/region: | Havlíčkův Brod |
---|---|
Surname, firstname: | Kudrnová Marie |
Organization: | Město Havlíčkův Brod |
E-mail: | mkudrnova@muhb.cz |
Phone: | 603294788 |
Subject: | Stravování Vzdělávání a osvěta ke zdraví (programy, akce a kampaně) |
Description and outputs |
|
Start of activity: | 01.01.2023 |
---|---|
Attachment | Metodika Státního zdravotního ústavu PDF (101 kB) |
Budget |
|
What were the financial costs of carrying out the activity? | [tis. Kč] 10 |
How was the activity funded? | Financováno z rozpočtu příspěvkových organizací města Havlíčkův Brod - MŠ Korálky a ZŠ Štáflova Havlíčkův Brod |
Recommendations and inspiration |
|
What recommendations / advice can be deduced from the implementation of your activities and provided to other municipalities with a similar intention? | Doporučujeme spojit se s místně příslušnou KHS, navázat spolupráci při edukaci personálu ve školních jídelnách. Zaměřit se na snížení obsahu soli v pokrmech, se žáky téma probírat i v rámci vyučování a tím je vést ke zlepšení přístupu a k osobní zodpovědnosti v péči o své zdraví. Informovat o negativních dopadech přesolování na lidské zdraví. Jsme vzorem pro naše děti a vnoučata, co je naučíme, nesou si dál. |
Describe the main strengths of your activity / project during its realization? | Péče o zdraví, vedení žáků ke zdravějšímu způsobu života, posílení úzké spolupráce s KHS kraje Vysočina. |
Describe the main weaknesses of your activity / project during its realization? | Neochota personálu učit se novým postupům, nedostatečné finance na nákup měřících přístrojů, potenciální stížnosti strávníků na nedosolená jídla. |
Monitoring and evaluation |
|
Has the impact of the implemented activity / project been measured and evaluated in any way? | Zlepšení v užívání soli ve školních jídelnách bylo zjištěno při kontrolní činnosti Krajskou hygienickou stanicí kraje Vysočina. Pozitivní hodnocení zavedené změny proběhlo i ze strany strávníků - nejsou stížnosti na chutnost pokrmů, strávníků neubylo. |
Do you plan to further develop/maintain the activity/project? | Nově nastavené postupy při měření soli plánujeme předávat do dalších jídelen příspěvkových organizací města Havlíčkův Brod. |
Additional notes |
|
Additional notes | Vyhledávání a preference slané chuti nejsou člověku vrozené, vyvíjí se teprve chybnými stravovacími návyky. Když si na slanost zvykneme, méně slané jídlo nám vlastně pak už nechutná. Je třeba pracovat jak s personálem jídelen, tak informovat v rámci osvětových akcí i širokou veřejnost města o škodlivosti nadměrného solení. Je vhodné seznamovat veřejnost s možnými alternativami soli (bylinky, koření, změna technologických postupů při připravě pokrmů - restování apod.). |
Partakers |
|
Name: | Město Havlíčkův Brod |
Company number or other registration data: | 00267449 |
Address: | Havlíčkovo náměstí 57, 58001 Havlíčkův Brod |
Web: | http://www.muhb.cz |
Another partakers |
|
Název: | MŠ Korálky Havlíčkův Brod |
IČO nebo jiný registrační údaj: | 75015196 |
Adresa: | Příčná 191, 580 01 Havlíčkův Brod |
Web: | http://www.mskoralky.cz |
Name: | ZŠ Havlíčkův Brod, Štáflova |
Company number or other registration data: | 70911011 |
Address: | Štáflova 20004, 580 02 Havlíčkův Brod |
Web: | http://www.zsstaflova.cz |