• naše weby..
  • ..
  • .

Dobrá praxe Národní síť Zdravých měst

Havlíčkův Brod: Kampaň "Není sůl nad zlato"

Město Havlíčkův Brod ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí Kraje Vysočina dlouhodobě sleduje obsah soli v pokrmech nabízených v rámci hromadného stravování dětí i dospělých. Cílem je vést populaci ke snižování příjmu dávek soli/sodíku a zároveň podpořit výchovu dětí a mladistvých ke správným stravovacím návykům.
more info about the municipality

Basic information

Name of the city/town/region: Havlíčkův Brod
Surname, firstname: Kudrnová Marie
Organization: Město Havlíčkův Brod
E-mail: mkudrnova@muhb.cz
Phone: 603294788
Subject: Stravování
Vzdělávání a osvěta ke zdraví (programy, akce a kampaně)

Description and outputs

Start of activity: 01.01.2023
Attachment

Budget

What were the financial costs of carrying out the activity? [tis. Kč] 10
How was the activity funded? Financováno z rozpočtu příspěvkových organizací města Havlíčkův Brod - MŠ Korálky a ZŠ Štáflova Havlíčkův Brod

Recommendations and inspiration

What recommendations / advice can be deduced from the implementation of your activities and provided to other municipalities with a similar intention? Doporučujeme spojit se s místně příslušnou KHS, navázat spolupráci při edukaci personálu ve školních jídelnách. Zaměřit se na snížení obsahu soli v pokrmech, se žáky téma probírat i v rámci vyučování a tím je vést ke zlepšení přístupu a k osobní zodpovědnosti v péči o své zdraví. Informovat o negativních dopadech přesolování na lidské zdraví. Jsme vzorem pro naše děti a vnoučata, co je naučíme, nesou si dál.
Describe the main strengths of your activity / project during its realization? Péče o zdraví, vedení žáků ke zdravějšímu způsobu života, posílení úzké spolupráce s KHS kraje Vysočina.
Describe the main weaknesses of your activity / project during its realization? Neochota personálu učit se novým postupům, nedostatečné finance na nákup měřících přístrojů, potenciální stížnosti strávníků na  nedosolená jídla.

Monitoring and evaluation

Has the impact of the implemented activity / project been measured and evaluated in any way? Zlepšení v užívání soli ve školních jídelnách bylo zjištěno při kontrolní činnosti Krajskou hygienickou stanicí kraje Vysočina. Pozitivní hodnocení zavedené změny proběhlo i ze strany strávníků - nejsou stížnosti na chutnost pokrmů, strávníků neubylo.
Do you plan to further develop/maintain the activity/project? Nově nastavené postupy při měření soli plánujeme předávat do dalších jídelen příspěvkových organizací města Havlíčkův Brod.

Additional notes

Additional notes Vyhledávání a preference slané chuti nejsou člověku vrozené, vyvíjí se teprve chybnými stravovacími návyky. Když si na slanost zvykneme, méně slané jídlo nám vlastně pak už nechutná. Je třeba pracovat jak s personálem jídelen, tak informovat v rámci osvětových akcí i širokou veřejnost města o škodlivosti nadměrného solení. Je vhodné seznamovat veřejnost s možnými alternativami soli (bylinky, koření, změna technologických postupů při připravě pokrmů - restování apod.).

Partakers

Name: Město Havlíčkův Brod
Company number or other registration data: 00267449
Address: Havlíčkovo náměstí 57, 58001 Havlíčkův Brod
Web: http://www.muhb.cz

Another partakers

Název:MŠ Korálky Havlíčkův Brod
IČO nebo jiný registrační údaj:75015196
Adresa:Příčná 191, 580 01 Havlíčkův Brod
Web:http://www.mskoralky.cz

Name:

ZŠ Havlíčkův Brod, Štáflova
Company number or other registration data:70911011
Address:Štáflova 20004, 580 02 Havlíčkův Brod
Web:http://www.zsstaflova.cz
Detailně zpracované dobré praxe

Havlíčkův Brod

/ další dobré praxe

Nejčtenější dobrá praxe