• naše weby..
  • ..
  • .

Dobrá praxe Národní síť Zdravých měst

ŠVÝCARSKO: Kanton ŽENEVA: Zdravé a dostupné stravování

Projekt, který realizuje Kanton Ženeva k tématu zdravého a dostupného stravování je opřen o odborný průzkum, z nějž vyplynulo, že problémy nadváhy a obezity se týkají především méně vzdělaných a sociálně znevýhodněných vrstev populace. Tyto skupiny obyvatel např. konzumují méně ovoce a zeleniny než lidé z vyšších sociálních vrstev - a je tomu tak nejen z důvodů ekonomických, ale též kulturních.
Kanton Ženeva se proto rozhodl zvyšovat povědomí sociálně znevýhodněných občanů o zdravé výživě. Pomocí řady osvětových akcí upozorňujících na různé možnosti stravování se snaží zvýšit celkové zdraví svých obyvatel a tedy i kvalitu jejich života. Zároveň jim přitom ukazuje, že zdravé stravování nemusí zvyšovat jejich finančí výdaje. Finanční úspory z nižších výdajů za léčení nemocí z obezity jsou pak v neposlední řadě pozitivním přínosem pro státní rozpočet.

 

Základní informace

Název obce/města/regionu: ŠVÝCARSKO / Switzerland
Kontakt: Kanton Ženeva
Příjmení, jméno: Burnand, Alexandre
Organizace: Equiterre
E-mail: burnand@equiterre.ch
Telefon: 0041 022 329 99 29
Téma: Stravování

Popis a výstupy

Začátek aktivity: 01.01.2003
Konec aktivity: 31.12.2005
Příloha

Rozpočet

Jaké byly finanční náklady na realizaci aktivity? [tis. CHF] 13
Jak byla aktivita financována? Z rozpočtu Kantonu Ženeva

Rizika, překážky a pozitivní okamžiky v procesu realizace

Setkali jste se při realizaci aktivit/projektu s událostí, která je/ho zásadně ovlivnila? Pro organizaci a podporování obdobných aktivit je nezbytná spolupráce s odborníky na výživu (dietolog, výživový poradce). Důležité je však současně s odbornými doporučeními zohledňovat též ekonomický parametr (preferovat tedy dostupné výrobky před drahými). Kýženým cílem a nosnou myšlenkou celého projektu jsou tedy rady, které uvedou v soulad zdravé stravování a nízký rozpočet.

Příklad, jak takovýto problém řešit: nahradit stravu na základě živočišných proteinů (maso, ryby) za výrobky na základě rostlinných proteinů (mléčné výrobky, cereálie a/nebo luštěniny), které jsou levnější.

Z pedagogického hlediska je důležité trvat na pravidlech potravinové pyramidy a normách nutriční rovnováhy, které jsou široké veřejnosti málo známé.

Média, propagace

Jakým způsobem probíhala komunikace s médii a jaké byly mediální výstupy? K projektu proběhla tisková konference za účasti zástupce politického vedení Ženevy a ministerstva zdravotnictví (realizováno během pilotního projektu návštěvy supermarketu).

Aktéři

Název: Alexandre Burnand
Adresa: rue des Asters 22, 1202 Genève
Web: http://www.equiterre.ch

Další aktéři

Název:Pierre-Eugène Savary
Web:http://www.adige.ch
Detailně zpracované dobré praxe

Související témata ...

Stravování

ŠVÝCARSKO

/ další dobré praxe

Nejčtenější dobrá praxe