ŠVÝCARSKO: Kanton ŽENEVA: Zdravé a dostupné stravování
Kanton Ženeva se proto rozhodl zvyšovat povědomí sociálně znevýhodněných občanů o zdravé výživě. Pomocí řady osvětových akcí upozorňujících na různé možnosti stravování se snaží zvýšit celkové zdraví svých obyvatel a tedy i kvalitu jejich života. Zároveň jim přitom ukazuje, že zdravé stravování nemusí zvyšovat jejich finančí výdaje. Finanční úspory z nižších výdajů za léčení nemocí z obezity jsou pak v neposlední řadě pozitivním přínosem pro státní rozpočet.
Základní informace
Název obce/města/regionu: | ŠVÝCARSKO / Switzerland |
---|---|
Kontakt: | Kanton Ženeva |
Příjmení, jméno: | Burnand, Alexandre |
Organizace: | Equiterre |
E-mail: | burnand@equiterre.ch |
Telefon: | 0041 022 329 99 29 |
Téma: | Stravování |
Popis a výstupy |
|
Čeho se podařilo v rámci Vašich aktivit/projektů dosáhnout? | Projekt zdravého a ekonomicky dostupného stravování kalkuluje zejména s předáváním několika osobních kompetencí a znalostí konkrétní cílové veřejnosti, tedy obyvatelům s nižšími příjmy. Projekt zahrnuje hned několik aktivit, jež vzájemně umocňují nabyté poznatky:
Cílem projektu je tedy naučit znevýhodněné obyvatele plánovat nákupy potravin v závislosti na nutriční rovnováze jídelníčku, vybírat zdravé a současně levné výrobky (např. sezónní ovoce a zelenina) a vštípit jim základní zásady přípravy zdravých pokrmů pomocí inspirace jednoduchými a vyváženými recepty. |
---|---|
Vznikly konkrétní dokumenty (publikace, videozáznamy, metodiky.. )? | ANO Byl sestaven pedagogický průvodce "Jíst zdravě s nižším rozpočtem", který byl rozdán všem účastníkům osvětových aktivit. K projektu byly dále sepsány výstupy, jenž
byly předloženy vedoucím pracovníkům v oblasti zdraví v Kantonu Ženeva (zpráva "Plán akce 2003 - Zdravé a dostupné stravování" a zprávy "Návštěva supermarketu" a "Kuchařská dílna"). Federální dokument "Výživa (stravování) a udržitelný rozvoj - Dobrá praxe v případě udržitelného rozvoje" . |
Začátek aktivity: | 01.01.2003 |
Konec aktivity: | 31.12.2005 |
Příloha | Foto - kuchařské dílny (archiv Equiterre) JPG (49,8 kB) Foto - lekce v supermarketu (archiv Equiterre) JPG (63,4 kB) Jíst zdravě s nižším rozpočtem (199 kB) Zpráva "Návštěva supermarketu" (81,4 kB) |
Rozpočet |
|
Jaké byly finanční náklady na realizaci aktivity? | [tis. CHF] 13 |
Jak byla aktivita financována? | Z rozpočtu Kantonu Ženeva |
Detailní rozpis: | Náklady uvedeny za organizaci a realizaci návštěv supermarketu a kuchařské díly. |
Doporučení a inspirace |
|
Jaká doporučení/rady lze z realizace Vašich aktivit vyvodit a poskytnout ostatním obcím/městům s podobným záměrem? | Je těžké oslovit a podnítit znevýhodněné obyvatele ke zdravému stravování, neboť mají jiné priority a velké veřejné preventivní kampaně o vyváženém stravování se jich týkají jen málo. Proto je pro realizaci projektu velmi užitečné opírat se o zavedené místní/regionální struktury (např. azylové domy pro imigranty, sociálně-zdravotní jednotky, asociace sociální podpory pro nejrůznější skupiny lidí v nesnázích). Výživové poradny nebo kuchařské lekce tak mohou být organizovány a integrovány v rámci stávajících zavedených struktur a jejich aktivit, které navštěvuje naše cílová veřejnost (např.: hodiny francouzštiny, sociokulturní aktivity, výchova ke zdraví atd.). |
Rizika, překážky a pozitivní okamžiky v procesu realizace |
|
Setkali jste se při realizaci aktivit/projektu s událostí, která je/ho zásadně ovlivnila? | Pro organizaci a podporování obdobných aktivit je nezbytná spolupráce s odborníky na výživu (dietolog, výživový poradce). Důležité je však současně s odbornými doporučeními zohledňovat též ekonomický parametr (preferovat tedy dostupné výrobky před drahými). Kýženým cílem a nosnou myšlenkou celého projektu jsou tedy rady, které uvedou v soulad zdravé stravování a nízký rozpočet. Příklad, jak takovýto problém řešit: nahradit stravu na základě živočišných proteinů (maso, ryby) za výrobky na základě rostlinných proteinů (mléčné výrobky, cereálie a/nebo luštěniny), které jsou levnější. Z pedagogického hlediska je důležité trvat na pravidlech potravinové pyramidy a normách nutriční rovnováhy, které jsou široké veřejnosti málo známé. |
Média, propagace |
|
Jakým způsobem probíhala komunikace s médii a jaké byly mediální výstupy? | K projektu proběhla tisková konference za účasti zástupce politického vedení Ženevy a ministerstva zdravotnictví (realizováno během pilotního projektu návštěvy supermarketu). |
Aktéři |
|
Název: | Alexandre Burnand |
Adresa: | rue des Asters 22, 1202 Genève |
Web: | http://www.equiterre.ch |
Další aktéři |
|
Název: | Pierre-Eugène Savary |
Web: | http://www.adige.ch |